Εργα ΤΕΧΝΗΣ

Τα αντικείμενα στον καθρέφτη είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνονται, 2019

Πηγή εικόνας: Sara Morgan

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟ

Σχολικό Στούντιο είναι μια πρακτική αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού με έδρα το Μπρούκλιν με επικεφαλής τους Kyle Bigart και Kathryn Hoefler. Εστιάζοντας στον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό σε κάθε κλίμακα, το Σχολείο λαμβάνει μια διεπιστημονική συνεργατική στάση σε κάθε έργο μέσω μιας ερευνητικής και εννοιολογικής προσέγγισης.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Πάρκο Γλυπτικής Σωκράτης και Η Αρχιτεκτονική Ένωση της Νέας Υόρκης διάλεξε «Τα αντικείμενα στον καθρέφτη είναι πιο κοντά από ό,τι φαίνονται». Σχολικό Στούντιο για τη νικήτρια πρόταση του έβδομου ετήσιου Folly/Function, ενός κριτή διαγωνισμού σχεδιασμού-κατασκευής για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Το «Objects In Mirror Are Closer Than They Appear», που σχεδιάστηκε από την εταιρεία School Studio με έδρα το Μπρούκλιν, είναι ένα κυβικό περίπτερο με καθρέφτη με συρόμενες επιτοίχιες πόρτες και εφαρμοσμένη σήμανση.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του School Studio διατηρεί τη λειτουργική πρόθεση ενός περιπτέρου – να μεταδίδει πληροφορίες – ενώ συνδυάζεται με το τοπίο δημιουργώντας ένα παράδοξο ορατότητας και αορατότητας. Οι επιφάνειες με καθρέφτη της κατασκευής αντανακλούν τον ουρανό, το τοπίο και τα γλυπτά, ενώ ο ατσάλινος οπλισμός του απηχεί τις βιομηχανικές ρίζες του Πάρκου. Οι συρόμενες επεκτάσεις τοίχου αποκαλύπτουν το εσωτερικό και επιτρέπουν πολλαπλές δομικές διαμορφώσεις.

Βλέποντας από μακριά, όταν οι πόρτες με καθρέφτες του περιπτέρου είναι κλειστές, η δομή λιώνει στο σκηνικό. Από κοντά, η σήμανση του περιπτέρου αποκαλύπτεται στον θεατή και η επιφάνεια με καθρέφτη επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν μια αντανάκλαση του εαυτού τους και του Πάρκου.

Η διαύγεια του εκτεθειμένου πλαισίου I-beam του περιπτέρου έρχεται σε αντίθεση με την ψευδαίσθηση της επιφάνειας του καθρέφτη. Το εσωτερικό κάθε επιτοίχιας πόρτας διαθέτει κέδρο επιβίβασης και ένα ευέλικτο σύστημα γάντζων για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων αποθήκευσης και προβολής του περιπτέρου. Στο εσωτερικό, τα απλά έπιπλα από κόντρα πλακέ και τα ντουλάπια συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική του δομικού πλαισίου. Αυτές οι λεπτομέρειες υπογραμμίζουν την υλικότητα της κατασκευής του περιπτέρου και πραγματοποιούν τον στόχο του Πάρκου να αναδείξει τη δημιουργική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Έκθεση